Disclaimer


aku hanya insan biasa, and im not a dietitian, so far atkins suits me,..i lost 6kgs in 42days,..riceless days but tahap metabolisma setiap org tidak sama,..Atkins best for me but it doesnt mean it best for you. But its nice that ATKINS provides some guidance. bg akak diet adalah ubah tabiat makan dan gaya hidup, anda buat, anda dapat!!! blog ini adalah catatan pengalaman peribadi sahaja

I CLICK, U CLICKS, CLICKS, TQ TQ. MUCHO GRACIAS!!!

Followers

DISCLAIMER ;

this is my personal journal and food diary , how i keep my track, a journey to lose weight, to get my ideal weight, BMI, my own passion and experience with . whatever you do, please consult your doctor first. atkins suits me but it doesnt mean it work for u.follow my diet is at your own risk.

Thursday, September 30, 2010

Oh! Sengal-sengal badan

sejak dua menjak,..diet on off
macam2 makanan masuk,..langgar pantang...
cilok nasik, biskut raya,..kerepek raya
tak abis2 lagi,..
makan pun semua boleh,..
tak tau naper,..semalam badan letih semacam,..
penat gilerr,..rasa macam balik keje kt sawah jerr
so malam tadi tidur awal,..tak pun sbb penangan dok menjala roti jala...huhu
penangan potluck raya,...3 jam berdiri dok menjala,..
sebab tu badan penat. rasa nak demam ;(
so baru telan 2 biji PANADOL...
harap2,..kembali cergas dan mood nak buat keje pun ok,..
mood lari and badan lemah sebab cik P, keeer...
hrmm,...memang sengal-sengal badan
macam orang tua kan.

p/s: kalau ade orang masagge kan best ,..wink! wink!

Monday, September 27, 2010

Oh! Puasa 6 hari ke-enam

hari ni hari ke 6 puasa bulan syawal
sabtu dan ahad off puasa...sebab jemputan open house
lagipun  tak baik menghampakan jemputan orang
itu namanya rezeki dan rezeki jangan ditolak.
lagi pun puasa 6 itu sunat.
dan menghadirkan diri atas jemputan tu wajib
so tidak lah menghampakan tuan rumah yg menjemput.
yup,bulan syawal mmg bulan makan2 kan.
diet mmg on-off, tapi makan secara berhemah jugak.
tak boleh melantak or mentekedarah. or lepas gian disitu.
or ibarat melepaskan batuk ditangga.
no no no....;D

hrmmm,...diet mmg hancus,...sbb esok makan2 lagi raya dept pulak,..potluck raya,..myoliza nak masak roti jala.huhu

Saturday, September 25, 2010

adrenalin faizal tahir with lyric[HQ]



to all atkiners :

Rangkap satu

Kata mula pendahuluanku
Salam mula cara kita
Sejahtera semua

Jangan banyak jangan sikit
Sederhana cukup
Cara aku cara kamu
Sama tak serupa


Pandanganku hanya ke langit biru
Sabar menanti kelam berlalu pergi
Tampil matahari berlari laju
Ku terbang tinggi
Menuju ke bintang itu


Siapa bilang siapa kata
Bulan itu jauh
Siapa sangka siapa tahu
Naik turun aku

Pandanganku hanya ke langit biru
Sabar menanti kelam berlalu pergi
Tampil matahari berlari laju
Ku terbang tinggi
Menuju ke bintang itu


Kau juga aku bukan tak biasa
Dah jatuh dan bangun semula
Smua tahu semua tipu
Benar jadi palsu
Makin dekat makin mahu

Adrenalin laju
Berlari laju
Ku terbang tinggi
Menuju ke bintang itu

***1 IMPIAN 1 CITA CITA,..WITH ATKINS SEMUA BOLEH KURUS...LOW CARBS.CHAIYOK! CHAIYOK!

Friday, September 24, 2010

Oh! Back on track tapi...

hari ni genap puasa 6 Syawal hari kelima

menu macam biasa,..
1cencaru goreng
sayur bakchoy+snowpea stirfry
plus lala masak lemak+nasi 1 sudip [lala MAK yg masak]
ermm...sedappnyerr
1pisang
tapi masih ade selingan kudapan.....kerepek bawang + mini popia...huhu

[peringatan: pada yg baru start berATKINs..NO NASIK OR PISANG PLEASE..GO RICELESS DAY, SAY NO TO NASI, low carbs ONLY]
and esok ade jemputan open house....[dok berkira-kira mau puasa or tidak esok]
esok 1hari lagi genap lah PUASA ENAM SYAWAL....HUHU
[berpuasa 6 hari di bulan syawal ibarat berpuasa setahun...oh sungguh besar berkahnya]
godaan lagiii...........klau diteruskan so ahad dapatlaa beraya,...D
and on Sunday also had open house raya for office at Saloma Bistro...
oh,yeaaah,....makan-makan lagiii....
meriah sungguh rakyat Malaysia ni kan,...kaya makan,...tak der laa kebulur..
sebulan puasa so sebulan jugak laa pesta makan2 nii...sana sini open house ;D
cuma nyer takut nanti....mati sebab banyak makan,..huhu...
KITALAH APA YANG KITA MAKAN
MAKANLAH APA SAJA,..YANG PENTING TAHU APA YANG KITA MAKAN.

Thursday, September 23, 2010

Oh! Sultan Mohamad Ke V

lets the picture talk!
oh! akak banggo jadi rakyat kelate ;D

Oh! TiadaPembaca Bertuah ke 12000 MUNGKIN13000 ade...

siapa tau mungkin ade yg penview ke 13000 selepas ini.
ade hadiah menanti anda yerr,..
 SPACE HIT READER SEKARANG ADALAH 12912
terima kasih kerana singgah di sini.

TERIMA KASIH DATANG LAGI.

Monday, September 20, 2010

Oh! Tembam

ermm, dah kurus
and gemuk balik
tapi muka tetap tembomm kan
adelaah kurus sikit pipi tuu..
tapi tetap tembam...
and after raya berat naik 3kg,..tang pipi laa yg naik dulu
and perut sekali jadi BUNNNC...huhu
mmg obvious laaa,...
arini pun opismate tegur,...'berat hang naik yerr,..dah lama tk tengok,..muka kau tembamm..."
yerlaa,,akak jawab, ade mmg naik 3kg,..
tapi dia nyer compliments,..ok laa,...maintain cam nii,..hari tu kurus sgt,..
huhu,..yup bulan posa arini tu,..berat paling rendah seumur hidup 52kg...
boleh tak capai lepas reinduction, lepas nii ...target 50kg,..kwang3
biskut raya,..open house raya,..mood raya belum abiss lagi niii....
DUGAAANNNN,...CUBAAN,..
BETULLAH KAN,..DIET NI SIMPLE JER,..KITA LAAH APA YG KITA MAKAN
KALAU NAK BADAN BESAR MACAM TEMPAYAN,..MAKAN LAH BANYAK2 SATU TEMPAYAN KAN,..SAPA YG MAU.....GEMUK MCM TEMPAYAN,...SILA ANGKAT TANGAN ;D

sembah salam bonda dipagi raya 1Syawal 1431H


sembah salam bonda dipagi raya 1 syawal 1430H

beza tak,..ade tembam lagi kan,..tapi okaylaa kan,..ade gakk perubahan..
biasalaa manusia,..tak penah nak puas dan bersyukur,..huhu
akak ni dah jadi OBSES nak kurus laak,..
bukan aper,..peringatan utk diri sendiri,..kita lah apa yg kita makan
diet with ATKINS is all about change you eating habit.
YOU ARE WHAT U EAT
[right]

****TAPI MAK MYOLIZA TEGUR,..KENAPA KURUS,..TAK MAKAN NASI,..NANTI TAK SEHAT....[HUHU,..GEMUK TU SEHAT]

Oh! Posa Enam di bulan Syawal 1431H

alhamdullillah
insyaallah. harini start berpuasa 6
semoga genap 6 hari berpuasa.yer
bolehlaa clearance carbs dalam badan kan,..
dah banyak and macam2 makanan raya dah masuk
so, now its time for overhaul laa,,,kan ;D

sahur harini;
1L air kosong
2 telor rebus
1biji pisanng

************************************


Fadhilat Puasa 6 di bulan Syawal.

Salah satu dari pintu-pintu kebaikan adalah melakukan puasa-puasa sunnah. Sebagaimana yang disabdakan Rosululloh Shollallohu ‘alaihi wa sallam: “Maukah aku tunjukkan padamu pintu-pintu kebaikan?; Puasa adalah perisai, …” (Hadits hasan shohih, riwayat Tirmidzi). Puasa dalam hadits ini merupakan perisai bagi seorang muslim baik di dunia maupun di akhirat. Di dunia, puasa adalah perisai dari perbuatan-perbuatan maksiat, sedangkan di akhirat nanti adalah perisai dari api neraka. Dalam sebuah hadits Qudsi disebutkan, “Dan senantiasa hamba-Ku mendekatkan diri kepadaKu dengan amalan-amalan sunnah sehingga Aku mencintainya.” (HR. Bukhori: 6502)



Puasa Seperti Setahun Penuh


Salah satu puasa yang dianjurkan/disunnahkan setelah berpuasa di bulan Romadhon adalah puasa enam hari di bulan Syawal. Puasa ini mempunyai keutamaan yang sangat istimewa. Dari Abu Ayyub Al Anshori, Rosululloh bersabda, “Barangsiapa yang berpuasa Romadhon kemudian berpuasa enam hari di bulan Syawal, maka dia seperti berpuasa setahun penuh.” (HR. Muslim no. 1164). Dari Tsauban, Rosululloh Shollallohu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Barangsiapa berpuasa enam hari setelah hari raya Iedul Fitri, maka seperti berpuasa setahun penuh. Barangsiapa berbuat satu kebaikan, maka baginya sepuluh lipatnya.” (HR. Ibnu Majah dan dishohihkan oleh Al Albani dalam Irwa’ul Gholil). Imam Nawawi rohimahulloh mengatakan dalam Syarh Shohih Muslim 8/138, “Dalam hadits ini terdapat dalil yang jelas bagi madzhab Syafi’i, Ahmad, Dawud beserta ulama yang sependapat dengannya yaitu puasa enam hari di bulan Syawal adalah suatu hal yang dianjurkan.”



Dilakukan Setelah Iedul Fithri



Puasa Syawal dilakukan setelah Iedul Fithri, tidak boleh dilakukan di hari raya Iedul Fithri. Hal ini berdasarkan larangan Rosululloh Shollallohu ‘alaihi wa sallam yang diriwayatkan dari Umar bin Khothob, beliau berkata, “Ini adalah dua hari raya yang Rosululloh melarang berpuasa di hari tersebut: Hari raya Iedul Fithri setelah kalian berpuasa dan hari lainnya tatkala kalian makan daging korban kalian (Iedul Adha).” (Muttafaq ‘alaih)



Apakah Harus Berurutan ?



Imam Nawawi rohimahulloh menjawab dalam Syarh Shohih Muslim 8/328: “Afdholnya (lebih utama) adalah berpuasa enam hari berturut-turut langsung setelah Iedul Fithri. Namun jika ada orang yang berpuasa Syawal dengan tidak berturut-turut atau berpuasa di akhir-akhir bulan, maka dia masih mendapatkan keuatamaan puasa Syawal berdasarkan konteks hadits ini”. Inilah pendapat yang benar. Jadi, boleh berpuasa secara berturut-turut atau tidak, baik di awal, di tengah, maupun di akhir bulan Syawal. Sekalipun yang lebih utama adalah bersegera melakukannya berdasarkan dalil-dalil yang berisi tentang anjuran bersegera dalam beramal sholih. Sebagaimana Allah berfirman, “Maka berlomba-lombalah dalam kebaikan.” (Al Maidah: 48). Dan juga dalam hadits tersebut terdapat lafadz ba’da fithri (setelah hari raya Iedul Fithri), yang menunjukkan selang waktu yang tidak lama.



Mendahulukan Puasa Qodho’



Apabila seseorang mempunyai tanggungan puasa (qodho’) sedangkan ia ingin berpuasa Syawal juga, manakah yang didahulukan? Pendapat yang benar adalah mendahulukan puasa qodho’. Sebab mendahulukan sesuatu yang wajib daripada sunnah itu lebih melepaskan diri dari beban kewajiban. Ibnu Rojab rohimahulloh berkata dalam Lathiiful Ma’arif, “Barangsiapa yang mempunyai tanggungan puasa Romadhon, hendaklah ia mendahulukan qodho’nya terlebih dahulu karena hal tersebut lebih melepaskan dirinya dari beban kewajiban dan hal itu (qodho’) lebih baik daripada puasa sunnah Syawal”. Pendapat ini juga disetujui oleh Syaikh Muhammad bin Sholih Al Utsaimin dalam Syarh Mumthi’. Pendapat ini sesuai dengan makna eksplisit hadits Abu Ayyub di atas.



Semoga kebahagiaan selalu mengiringi orang-orang yang menghidupkan sunnah Nabi Muhammad Shollallohu ‘alaihi wa sallam. Wallohu a’lam bish showab.



***



Penulis: Muhammad Abduh Tuasikal

Artikel www.muslim.or.id

sumber: http://muslim.or.id/fiqh-dan-muamalah/puasa-enam-hari-di-bulan-syawal.html


update for berbuka:

500ml air kosong
sayur taugeh stirfry
1cencaru panpried
1biji pisang

tapi ade pulak kudapan,..:D
kerepek bawang,..brp kali ngap ntah,..2-3 genggam
tart nenas seketul
and 2-3 ketul mini popia,..
muahmuah3

***ade selingan pulak kan kt situ,...;D

Sunday, September 19, 2010

Oh! Its worth sharing

tadi berblogwalking kt sini,MAKCIK KANTIN..and terbaca entry GUIDE FOR A BETTER LIFE,..so myoliza, copy paste kat sini, sharing is caring,right ;D

POINTS ON HOW TO IMPROVE YOUR LIFE




PERSONALITY:

1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.

2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment

3. Don't over do; keep your limits

4. Don't take yourself so seriously; no one else does

5. Don't waste your precious energy on gossip

6. Dream more while you are awake

7. Envy is a waste of time. You already have all you need..

8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.

9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.

10. Make peace with your past so it won't spoil the present

11. No one is in charge of your happiness except you

12. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.

13. Smile and laugh more

14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.



COMMUNITY:

15. Call your family often

16. Each day give something good to others

17. Forgive everyone for everything

18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6

19. Try to make at least three people smile each day

20. What other people think of you is none of your business

21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.



LIFE:

22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do.

23. GOD heals everything

24. Do the right things

25. However good or bad a situation is, it will change

26. No matter how you feel, get up, dress up and show up

27. The best is yet to come

28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful

29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it

30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy.



While you practice all of the above, share this knowledge with the people you love, people you school with, people you play with, people you work with and people you live with.

Oh! Biskut Raya

biskut raya ade lagi nii,...
sesapa yg nak datang beraya boleh laa
jemput datang, silakan...mood raya lagi kan
bila mau diet ni haa, reinduction
asyik dok tengok kueh raya,..1 hari satu jibik
hancuss laa,..mau makin gemuk kan...;D
hari ni pun masak beehon goreng puteh, breakfast utk mak and abah...
huhu..
kerepek bawang

shortbread choclate


tart nenas...all time favourite, nyum3


mini popia serunding daging


chocolate chips


muruku...

breakfast harini,...beehoon goreng puteh

[teruk kan,..bila laa myoliza nak back on track nii,..alasan mood raya lagi,...mmemang saya suka makan,...bila dah start makan,....disiplin hancusss ]

TAK NAK GEMUK
TAK NAK GEMUK
TAK NAK GEMUK
TAK NAK GEMUK LAGIIIII
HUWAAAA....

[KEEP IN MIND , GEMUK ITU HODOH,HOKEYYY]

p/s. jom laa kawan2 datang beraya,...cepat sikit biskut tuu habiss ;D
[shhh,...berat lepas raya 55.5kg]
 huwaaa, 56kg laa tuu ;(
teruk kann,..
ade sesapa yg maintain godaan raya...?
cayalah,..myoliza tabik springggg, toing!toing!toing!

Thursday, September 16, 2010

Oh! Selamat Kembali daa...

salam semua,.selamat hari raya maaf zahir batin.
mcm mana raya you all semua,..best kan cuti lama2
macam mana diet,..kwang ! kwang! kwang!
myoliza time raya,...diet pun off laa...
macam2 makan,...diet off sementara,..seminggu tuu,..
hari ni balik KL,..
timbang berat,..jangan terkezeuttt yerr,...myoliza gemuk!
oh! gemuk!,..berat naik,...huhu 55.5kg,..lebih kurang 56kg...
teruk kan,...seminggu off diet...naik dalam 3kg,..
gemuk! gemuk! gemuk!
jom back on track,....reinduction.
godaan dan cabaran kan,..cuti raya,...DIET PUN CUTI,..DAAAA.

myoliza in blue kebaya di pagi raya...

Tuesday, September 7, 2010

Oh! 28 Ramadhan 1431H

sahur:
pagi tadi kul5am
500ml air kosong
2biji kurma
1biji telor rebus

berbuka:
clearance stok,..esok nak balik kampung..yeayyyyy

masak paprik ayam...;D


baby kailan ikan masin
dan sejemput nasi putih ;D

makanan ni makan utk 2 org,..nyum3

***ade lg satu ikan pari and sayur mayur dalam peti ais
buat makan sahur jer laaa,kan.....

Oh! 27 Ramadhan 1431H

sahur:
sup kaki ayam...nyum3
rebus and reneh sampai lembut tulangnya
memang best
[maap yerrr,...setengah org tak makan kaki ayam]
tapi saya suka makan,..kari kaki ayam or buat sup...layan jerrrr


berbuka @ Saloma Bistro
for food tasteting opis open house raya on 26.09.2010
chef cook tu masak masin2 laaa...
nak kawin agaknyerr
ni dah kali ke-3 bos pilih Saloma,..suka betul bos environment kt sini
food dia biasa2 jerrr,...


foo tasteting: kari ayam,ikan sweetsour,daging berjintan,dalca,sayur kobis mamak style

berbuka myoliza makan: sup ekor
and 2 ketul ikan pari bakar

ni shawarma: pita and ayam,..masin jugakkk

***makanlah,..selagi boleh makan and sihat kan,...hujung2 puasa ni,..diet myoliza ade lari sikit,...asyik kantoi jerrr,..hancus,...and tadi kt opis,..ade member tegur,..and cakap, "dah laa za, jgn diet lagi,..dah ok dah kurus mcm nii,..sekarang,.kurus2 sangat x cantik"....berat skg 52kg
errmmm,...kena maintain kan berat jerlaa lepas nii,....tapi klau makan over carbs kejap jerr,..leh put on weight,kan,..lagipun bulan puasa nii,..x pegi joging,...
tapi tiap2 hari myoliza still mendaki tangga yerr,..tingkat 14 ;D

Monday, September 6, 2010

Oh! Balik Kampung ...Selamat Hari Raya Semua Maaf Zahir Batin

myoliza akan balik bercuti hari raya di Kelantan
dari 08/09 hingga 19/9/10
SELAMAT HARI RAYA SEMUA
SEMOGA KITA SEMUA  SAMPAI KE DESTINASI DENGAN SELAMAT.
DIET DI HARI RAYA NANTI MACAM MANA YERR
MEMANG PENUH DUGAAN DAN CABARAN KAN
APA-APA PUN SEMOGA KITA BERGEMBIRA DIHARI RAYA NANTI
AND ENJOY THE FOOD, OK
JANGAN RISAU LAA,...DIET PUN CUTI GAK,..HEHE
TAK PERR BUKAN SELALU KAN,...AHAKS!
KITA LAH APA YANG KITA MAKAN...;D

and tips diet dari kak rahimah for hari raya,..leh baca kt sini

OBESITI SIFAR UTK SEMUA
SEMOGA BERGAYA DI HARI RAYA
NANTI JANGAN LUPA POST GAMBAR TERBARU
PAKAI CANTIK2 YERR!

Oh! 26 Ramadhan 1431H [kantoi lagi...hancuss]

ni menu myoliza semalam yg hancus lagi....bukan atkins, bukan low calori dan bukan low carbs ;(
dugaan dan cabaran bila makan diluar,..mmg tak elok utk kesihatan kan...kita lah apa yg kita makan,..makan kat umah lagi best kan,..undercontrol...huhu

sahur:
1yogurt perasa berries
1kurma
french fries


berbuka:
500ml mineral
1kurma
nasi goreng USA

nasi goreng USA, paprik ayam,.sos yg banjir tu x yah dihirup...huhu,..hancuss lagi makan nasi ;(

dessert:
2biji akok

ni bukan akok kedut...boehlaa

[ke laut sudahhh,..kantoi, no food choice bila makan kt luar, what to do...sendiri kantoi kan diri...adoyai,..
and petang ni berbuka puasa kat Saloma Bistro, food testing for open house raya opis nanti,jgn ke laut lagi sudahh,..insyaallah.]

Sunday, September 5, 2010

Oh! 25 Ramadhan 1431H


sahur:
500ml air kosong
(selalu minum dalam 1.5L before imsak)
1wholewheat capati+1telor dadar besayur+serunding

berbuka:
500ml mineral water
1kurma
semalam berbuka @ SecretRecepi  JuscoWangsa Maju
grilled chicken blackpepper
[abaikan saja ,...ni sudah out of carbs ....ke laut sudah]


jasmine green tea

and jalan2 lagi.....
singgah Bangi Kopitiam @ WangsaWalk

org order ini,...makan jerlaa,..sikit, seketul aiskrim tuu..;D
so manissssss.....
and dalam kepala myoliza dok kata,...hancus laaa diet aku harini

oooowwwh....looks delicious
ice cream chocolate with bun...
ade sesapa suka makan aiskrim, tak ;D

[harap maaf , menu hari ni bukan termasuk dalam atkins yer....ke laut sudah]
[ini laa akibatnya bila makan kat luar kan...]

Friday, September 3, 2010

Oh! 24 Ramadhan 1431H



sahur:
500ml air kosong
2biji pisang (small size)
1mangkuk sayur campur

berbuka:
1biji kurma
500ml air kosong
2ikan jaket panfried
sayur baby kailan



dessert:
jap lagi nak makan taufoofaa...
beli 1mangkuk,..boleh kerr, brp carbs???
abaikan ajer yer,...nak makan jugakkk...;D
Posted by Picasa

Thursday, September 2, 2010

Oh! 23 Ramadhan 1431H



sahur:
500ml air kosong
1biji pisang
2telor rebus

berbuka:



500ml green tea
1kurma
1dada ayam panfried berjintan manis
sup sayur campur cendawan hitam

alhamdullillah.
dah 23 hari kita berpuasa
7hari lagi nak raya....
balik kampung.....ooooo balik kampung


Posted by Picasa

Wednesday, September 1, 2010

Oh! Buah Tangan dari Mekkah Al Mukaramah

amik berkah
buah tangan dari kawan
THANK YOU MY FREN
best kan dapat buat umrah bulan Ramadhan kat Mekah
dapat berpuasa
dapat berterawih
di MasjidilHaram
dapat ziarah makam Rasullullah
Insyaallah, kita semua akan ke sana jua.
Amin

Oh! 22 Ramadhan 1431H



sahur/ breakfast:
hari ni makan 2biji telor rebus jer
[ amalkan minum air sebelum makan yer,..500ml air kosong]
 at least 16gelas sehari

 dinner or berbuka:



 dada ayam kukus sempoi

bahan2:
1dada ayam perap dgn 1tbs light soya sos POPO+jintan manis secubit tumbuk sikit
[myoliza tak guna garam yer, nk letak secubit pun boleh,..tapi dah secukup rasa dah]
taruk dlm periuk
campak 1bawang bombay+1bwg putih+1/2inci halia yg dihiris
taruk selai daun limau purut
campak 1biji kentang potong dadu
2biji tomato belah 4, 1biji campak terus,..
time dh nak masak campak 1biji lagi
campak lagi...
1/2 pepper di potong panjang
1/2 btg celeri
dah nak masak campak segenggam snowpea.....

selamat mencuba.bestt.....nyum3

Posted by Picasa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...