Disclaimer


aku hanya insan biasa, and im not a dietitian, so far atkins suits me,..i lost 6kgs in 42days,..riceless days but tahap metabolisma setiap org tidak sama,..Atkins best for me but it doesnt mean it best for you. But its nice that ATKINS provides some guidance. bg akak diet adalah ubah tabiat makan dan gaya hidup, anda buat, anda dapat!!! blog ini adalah catatan pengalaman peribadi sahaja

I CLICK, U CLICKS, CLICKS, TQ TQ. MUCHO GRACIAS!!!

Followers

DISCLAIMER ;

this is my personal journal and food diary , how i keep my track, a journey to lose weight, to get my ideal weight, BMI, my own passion and experience with . whatever you do, please consult your doctor first. atkins suits me but it doesnt mean it work for u.follow my diet is at your own risk.

Friday, May 20, 2011

Oh! XPerimentasi Tak sayang diri....

dah lama myoliza tak post menu diet kan.
sebab apa,...sebab skang, sebulan bulan May ni,
myoliza makan jer,benda2 yg takboleh dalam phase1, phase2, phase 3, tuu,..

huhu..
myoliza mkn roti wholewheat,,,(ni ok lagi)
kdg2 myoliza breakfast nasi lemak...
myoliza ade makan pizza
haa,..makan mcChicken,,,sbb tergoda dia nyer offer kan,,beli 1 free 1...for dinner
minum air soya...
breakfast makan kuih kasui and ketayap jugak,..padahal dah bekal 2 biji telor rebus...
malam malas nak dinner,,,so makan buah mangga
minggu ni,,breakfast minum Nescafe ;D
time lunch mmg myoliza dah amik nasi,..1/2 genggam.

so, ape kesan dia....berat naik tak...?
berat ade kenaikan jgk,,dlm 1kg...
% lemak mmg byk lagi,...
fizikal bone bagus...
and,..badan terasa sengal2 dan berat.

so, konklusinya, kitalah apa yg kita makan.

apa2 pun yg kita makan, kena tau,..tahap BMR badan kita,..setiap org result tak sama.

p/s. masih berusaha utk krgkan 5kg,lagi,...lemak yg degil.
      skrg,  myoliza cuba body squat for fat burning.

nota penting: sebelum melakukan apa2 senaman, kena buat dulu pemanasan badan ye, 20-30minit,..sbb 30min pertama, tu,,,badan akan hilang muscle,jika x buat pemanasan,..kita nak bakar lemak, bukan nak hilang muscle ya!!!

so, lakukan stretching and body squat dulu, sebelum berkardio or jogging.

selamat berdiet.obesiti sifar utk semua.

12 comments:

  1. Akak...

    saya dah abes pahe 1 induction...Camne nk start the 2nd one punye phase...leh bantu ayu x?ayu x dpat nk bermsg dgn Dzul...ngan akak pun saya harap leh la bg tips ye kak...

    ReplyDelete
  2. ayu,..teruskan cara pemakanan mcm biasa,and leh tambah, food allw utk phase2, teruskan atkins,sehingga capai berat idaman.
    bila berat turun, badan dh mula serasi dgn diet tu,..

    ReplyDelete
  3. ok..kak..nk tanye...last 1 week ayu lost 2.4 kg...pastu this week ayu timbang naik plak 400 gram..nape ye kak?ke sb ayu on period berat naik...ke x de effect pasal tu?

    ReplyDelete
  4. ayu,
    cuba check apa yg awk mkn,...tak mungkin,berat akan naik jika awk tak makan lebih dan mknn yg dr yg disyorkan.

    ReplyDelete
  5. ye ke kak....ade la jugak ayu makan nasi tp dalam 2 suap jer...pastu ayu mkn ape ek...or sb ayu minum air coke?sebab cam teringin sangat 1 botol habis ayu belasah....hehehe....akak turun wape kg dah?n dlm mase wape bulan akak turun?

    ReplyDelete
  6. ayu, awk ni tk fokus laa,..losing weight is not 1 day journey, different people different,result.

    usaha tangga kejayaan.anda buat,anda dapat.

    ReplyDelete
  7. kak sy mmg da biasa amik suplemen. sy bercadang nak wat diet ni. sy tgk suplemen sy ada 11.2carbs. bleh ke sy teruskan suplemen dan kawal spy xlebih 20carbs/day?

    ReplyDelete
  8. anony,

    supplement apa tu,..? 11.2carbs tu per serving ke?
    for induction limit to 20g carbs jer per day?
    tinggal bal lg,..9.8carbs,..huhu, kenyang kerr klau amik supplements awk tu,..kena mkn 3x sehari, and jgn bagi perut masuk mode lapar.ok.

    ReplyDelete
  9. salam akak,
    sy baru terjumpe blog dzul kelmarin..so semalam dah try, tp lunch semalam sy mkn coklat ckit..
    adesssssssssssss..
    tp, ari ni dah start balik..
    nak sgt kurus..
    :(
    tlg bg tnjuk ajar ye kak..:)

    ana

    ReplyDelete
  10. ana,

    semua org boleh kurus, with atkins it really help. eat healthy, u will loss naturally.

    good luck. ;D

    ReplyDelete
  11. ok kak..tq a lot..
    tp, klu yg dah dri asal gemuk tu pon leh krus x kak..
    just tnye je..

    ana

    ReplyDelete
  12. ana,
    boleh.insyaallah. BELIEVE IN YOURSELF.
    jaga makan & exercise, NOTHING IS IMPOSSIBLE.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...